Min side
  • Forside

Ordblinde elever lytteskriver

Ordblinde elever på Frederiksberg lytteskriver

Lytteskrivning er udviklet som en metode til indskolingselever i almenundervisning. Men Læsekonsulent Mette Anker, Frederiksberg Kommune, ser også et potentiale i forhold til de ordblinde elever:
Billede

​”Målet med tilbuddet i Læsekompetencecenter Frederiksberg er, at eleverne får mulighed for at udvikle strategier, sådan at de på trods af deres skriftsprogsvanskeligheder kan inkluderes i almenområdet. Tilbuddet er sammensat, så eleven støttes i både at udvikle afkodningsstrategier og strategier ift. anvendelse af it-hjælpemidler, først og fremmest CD ord.”
Eleverne brugte det nyudviklede læringsprogram LytteSkriver bl.a. til at skrive eventyr og til at beskrive en skulptur, de havde lavet af genbrugsmaterialer. Ordblinde elever er ofte vant til at bruge kompenserende læse og skrive teknologi som fx CD-Ord, AppWriter eller Vital. Men LytteSkriver er en helt andet type program. Det henvender sig primært  til en anden målgruppe, det har et andet formål og andre funktioner. Mette Anker fortsætter:
Billede

​”Med CD ord kommer der imidlertid et stærkt fokus på en kompenserende tilgang; eleven vænnes til at få stavemåder forærende og bliver derved ikke trænet i stavning, som kan være med til at udvikle elevens afkodningsstrategier. Med Lytteskriver kan eleven også støttes i den del. Jeg tror dog, at det er vigtigt at holde sig for øje, hvordan CD ord og Lytteskriver/staver kan supplere hinanden: Hvornår er det godt at bruge det ene værktøj, og hvornår passer det andet bedst?”
Målgruppen for lytteskrivning er elever i almenundervisningen, men lytteskrivning har også et potentiale i forhold til ordblinde elever. Det ses her på Frederiksberg. Formålet med hjælpemidlerne er at kompensere for elevernes utilstrækkelige skrivefærdigheder. Formålet med  LytteSkriver er, at øge elevernes viden om bogstaver, stavning og stavemønstre. LytteSkriver kan, i modsætning til de kompenserende programmer lave løbende  oplæsning. Her oplæses de enkelte sproglyde og sammensætning af sproglyde under skrivningen. LytteSkriver spiller sammen med LytteStaver, som har en systematisk tilgang til stavetræning.
Billede
”Det krævende arbejde med at finde den rette stavemåde, passer sig måske ikke altid til arbejdet med at skrive en længere tekst, men til gengæld kan lytteskriver/staver bruges i mere intensive skriveøvelser, hvor der er fokus på syntaks (fx sammenhæng mellem indhold og ords endelser) eller i procesorienterede skriveopgaver, hvor lytteskriver/staver kan bruges til at udarbejde en ordliste (ord som kan bruges i teksten).
 
Skriveropgaver af denne slags vil have et mere funktionelt fokus i stedet for at træne stavning som mere løsrevne aktiviteter. Det er vigtigt, at elever med ordblindhed også får mulighed for at arbejde med skrivning af meningsfulde tekster, samtidig med at fokus på det svære arbejde med den alfabetiske kode fastholdes.”
De ordblinde elever i 3. og 4. årgang tilbydes et 30 ugers forløb med særlig tilrettelagt undervisning på La Cours Vej Skole. Her undervises en gruppe på ca. 10 elever af to lærere. Både lærere og elever har været glade for at arbejde med lytteskrivning. Tilbuddet til de ordblinde elever skal ændres i næste skoleår. Lærerne håber, at en af ændringerne vil være, at lytteskrivning bliver en fast del af tilbuddet.
Bent Saabye Jensen, Sandhagen 39, 4300 Holbæk, tlf.: 29 44 26 92, email: saabye.mail@gmail.com                         ​
Billede
  • Forside